Dit is Nu #2: het wij gevoel van drie Drentse dorpen

Hoe groot is jouw wij?

In juni is “Hoe groot is jouw wij” van start gegaan. Met dit project zoomt Dit is Nu een jaar lang in op het wij-gevoel van de bewoners van Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen. Welke verschillende soorten ‘wij’ zijn er, wie past erin, kan het groter worden en hoe dan, waarom zou je dat wel of niet willen?
In de startmaand van 'Hoe groot is jouw wij' verbleef ik met de TAIR (Tiny Artist In Residence) even in ieder dorp en hielpen veel inwoners mij om beter te begrijpen waar ik ben.

Een eerste indruk, samengesteld uit tijdens de verschillende gesprekken opgeschreven citaten, kunt u hier lezen.

Eerste standplaats: Brik & Brak, Annerveenschekanaal.

Het project

De dorpen

Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen liggen vlakbij elkaar, in een driehoek, in de Drentse gemeente Aa en Hunze. De dorpen hebben tussen de 227 en 471 inwoners. Er was veen, er zijn kanalen, er waren ooit aardappelmeelfabrieken. Meer zeg ik niet, dat doen de bewoners straks zelf wel.

De aanpak

Met alle bewoners die mee willen doen gaan we:
- Verkennen. Waar zijn we, wat moet je weten over deze plek om te begrijpen hoe het hier is?
- Wij-gevoel in kaart brengen. Recepten voor verbinding en isolatie verzamelen. Enge, gewenste, gemiste verbindingen indexeren. De omgeving in kaart brengen: terugtrekgebied, gedeelde gronden…
- Nieuwe verbindingen maken.

… en natuurlijk komt er weer een boek.

Dit is Nu met het mobiele verblijf de TAIR bij M4 Gastateliers, 2017 Foto: Jeroen Werner

Deelname

Meedoen of op de hoogte blijven?

Lees hier meer over hoe je mee kunt doen, of meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Dit is Nu presentatie met toenmalig dichter des Vaderlands Esther Naomi Perquin, Nieuwe Types festival 2017. Foto: Christiaan Schulte Schultz.

Context

Hoe groot is jouw wij en Dit is Nu

Hoe groot is jouw wij is het tweede onderdeel van het meerjarige project Dit is Nu. Hier lees je meer over Dit is Nu als geheel. Hier lees je meer over het eerste onderdeel.

Partners en ondersteuning

Hoe groot is jouw wij vindt plaats in het kader van Gekleurd Grijs, een project van Stichting Kunst en Cultuur Drenthe. Partners zijn gemeente Aa en Hunze, Academie Minerva, Welzijn Impuls, Stichting Kunst&Cultuur Drenthe, Landscape Labs en Wintertuin, De Nieuwe Oost. De vormgeving is in handen van Catalogtree. Het project wordt financieeld ondersteund door Gekleurd Grijs en de partners en door provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze, de BAVO stichting, het Oranjefonds, RCOAK, en Fonds Sluyterman van Loo.