Dit is Nu #2: het wij gevoel van drie Drentse dorpen

Hoe groot is jouw "wij"?

Van juni 2019 tot maart 2020 was ik voor 'Hoe groot is jouw "wij"?' regelmatig te vinden in de Drentse dorpen Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen.

De resulterende publicatie 'Wie hoort er bij jouw "wij"?' is vanaf nu te bestellen via Wintertuin Uitgeverij. In het project breng ik samen met de bewoners hun ervaring van hun omgeving én hun gevoel van verbinding en afzondering in kaart. Het resulterende boek - over zand en veen, import, roodborstjes, de gemiddelde mens, campingleven, koffie en meer - is op zondag 20 september gepresenteerd. Het is vormgegeven en voorzien van extra bijdragen door Catalogtree. Een voorpublicatie is te lezen op de Notulen van het Onzichtbare!

Cover 'Wie hoort er bij jouw "wij"?'Ontwerp: Catalogtree

Het project

De dorpen en de aanpak

Annerveenschekanaal, Eexterveenschekanaal en Eexterveen liggen vlakbij elkaar, in een driehoek, in de Drentse gemeente Aa en Hunze. De dorpen hebben tussen de 227 en 471 inwoners. Veenkoloniaal gebied met veel rechte lijnen en kanalen.

Inwoners zijn bevraagd over over twee onderwerpen: hun ervaring van hun leefomgeving en hun kijk op de thema’s verbinding en afzondering. Daarnaast zijn er groepsbijeenkomsten geweest om het gebied subjectief in kaart te brengen, zoals een Deep Map sessie. Ook is gezocht naar nieuwe verbindingen. Naast het 'Wie hoort er bij jouw "wij"?'-boek is er door de inwoners van Eexterveenschekanaal ook een welkomstpublicatie gemaakt voor de veelal oost-europese inwoners van het bungalowpark aan de overkant van het kanaal, waar tot nu toe weinig contact mee was. Tijdens het project gedane uitspraken zijn gebakken in een tegeltableau. Het project is afgesloten met een presentatie op het boerenland midden tussen de dorpen in, tussen de bladrammenas een de aardappelen.

Eindpresentatie op 20 september 2020. Foto: Henry J. Alles

Het boek

Meerstemmige publicatie

Het boek 'Wie hoort er bij jouw "wij"?'is een tekstcollage: het boek is volledig opgebouwd uit citaten.

De gevoerde gesprekken zijn opgenomen, uitgeschreven, en fragmenten van de transcripties zijn thematisch met elkaar vervlochten. Dat is terug te zien in het boek: waar de tekst van spreker verspringt, staat er een stip onder de tekst. Wat te lezen is, zijn de ervaringen van velen, herordend op basis van wat opviel.

Eén van de tegels uit het tableau. Ontwerp: Catalogtree

Context

Hoe groot is jouw wij en Dit is Nu

Hoe groot is jouw wij is het tweede onderdeel van het meerjarige project Dit is Nu. Hier lees je meer over Dit is Nu als geheel. Hier lees je meer over het eerste onderdeel.

Partners en ondersteuning

Hoe groot is jouw wij vindt plaats in het kader van Gekleurd Grijs, een project van Stichting Kunst en Cultuur Drenthe. Partners zijn gemeente Aa en Hunze, Academie Minerva, Welzijn Impuls, Stichting Kunst&Cultuur Drenthe, Landscape Labs en Wintertuin, De Nieuwe Oost. De vormgeving is in handen van Catalogtree. Het project wordt financieeld ondersteund door Gekleurd Grijs en de partners en door provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze, de BAVO stichting, het Oranjefonds, RCOAK, en Fonds Sluyterman van Loo.