Dit is Nu, Corona editie

De werkelijkheid van straks ontstaat nu om ons heen. Wat zie jij veranderen?

nieuwe lijst! Ga naar vragenlijst 4

Voor iedereen is de werkelijkheid van nu een andere dan die van een paar weken geleden. De komende tijd zet ik af en toe een korte vragenlijst online. Om in kaart te brengen wat we zien veranderen, wat we missen en ontdekken, wat we mee willen nemen en waarvoor we waakzaam willen zijn. Deelname is anoniem. Doe je mee?
Ga naar vragenlijst 1
Ga naar vragenlijst 2
Ga naar vragenlijst 3

Jan Klug heeft in allerijl een fijne pagina gemaakt waarop de tot nu toe vergaarde antwoorden één voor één terug te lezen zijn. Op de pagina klikken = een nieuw antwoord lezen. Verslavend...

Alle dagen thuis dan is het zo snel mogelijk over.

Samengestelde tekst op basis van reacties op Corona vragenlijst 1 en 2

Ik heb vandaag de schaduw van een fiets met stoepkrijt ingekleurd. Bijna magisch om de fiets daarna weg te rijden en zijn gekleurde schaduw languitgerekt over de stoep te zien blijven staan.
In één woord: R U I M T E.
Nooit geweten dat ik muizen heb, of dat ze feestvieren tussen twee en drie. Het blijkt dat je met minder ook gelukkig kan zijn. Helaas geldt deze gedachte niet voor iedereen.

Ik houd er rekening mee dat het hoogtepunt van mijn carrière achter me ligt. Dat het hierna bergafwaarts gaat. Ik droomde dat ik samen met mijn hond ontsnapte uit gevangenschap. Dat ik in Spanje zat zonder mijn gezin en niet terug kon. Ik zag mijn oma in de schuilkelder zitten. De vloer bleek wankel en eronder was een grote hoogte, ik moest naar beneden klimmen, ik was heel bang. Daarna vond ik mijn beste vriend in een groot huis in het bos, waar hij woonde in een gemeenschap die back-to-basics was gegaan. Alles was weer licht, de vogels floten.

Ik zal meer gaan thuiswerken en minder in de auto gaan zitten. En meer bewust leven en dankbaar zijn.
Het is vol te houden.
Het is allemaal heel overzichtelijk.

Ik leef als een kluizenaar. Er is eigenlijk niets veranderd. Ik train mijn "verkeerde" hand, oa door bij het tandenpoetsen de borstel in de "verkeerde" hand te nemen. Dat gaat dan bijzonder klungelig. Ik proef bewust welk beleg er op mijn brood zit, ik voel de huid van de komkommer die ik aan het snijden ben. Ik wil niet meer terug naar die overconsumptie en massa hysterie van altijd maar 'fun'.

Het Chinese woord voor crisis bestaat uit twee karakters. Het eerste karakter betekent gevaar, het tweede kans.

Aangezien we geen feesten kunnen bezoeken, wordt er nu thuis gedanst.

Samengestelde tekst op basis van reacties op Corona vragenlijst 1

Gek dat je dagen bij huis kunt zijn, maar dat het anders voelt nu het moet.
Het besef dat een deadline ook maar gewoon een datum is, alles ook plots kan ophouden.
Eten is belangrijk geworden, vakantie doet er niet toe.
Bestaat mijn baan straks nog?

Online gaan de kerkdiensten gewoon door.
Laten we nu nog een wandeling maken, nu het nog kan.

Ik mis het lijfelijke contact met de kleinkinderen. Logerende vrienden, op café gaan, theater. Exposities. Naar een film gaan en naborrelen met vrienden. Maar ook spontaan contact, een praatje met een vreemde op straat of in een winkel.

Ik heb terug leren ‘aanklooien,’ een beetje nietsen waardoor ik veel creatiever werk. Ik doe oorbellen in die ik anders niet zo snel zou dragen, ze staan me niet goed maar ik vind ze leuk. Ik hoef geen rekening te houden met wat anderen vinden.
Zijn al mijn (schoon)ouders straks dood?

Ik ben met minder tevreden en recycle oude nog bruikbare spullen. Alle afspraken buiten de deur kunnen prima gemist worden. Zouden wij niet allemaal met mekaar de klimaat verandering kunnen stoppen? Voor het eerst in mijn leven ervaar ik angst dat er over een tijdje misschien minder eten zal zijn

Het ‘ik wil steeds meer’ tijdperk is voorbij.